?

Internalisert rasisme og skamfulle tanker

Kvinne 22 . 27 Januar 2021
Spørsmål

Hei, jeg er født og oppvokst i Norge, men har foreldre fra et land utenfor Europa. Derfor har jeg mørke øyne, mørkt hår etc. I barndommen skammet jeg meg ofte over foreldrene mine, og syntest det var vondt å være annerledes. Jeg tror jeg i løpet av livet har internalisert rasisme i favør av blonde, blåøyde, noe som av en eller annen grunn har blomstret opp nå. Jeg ønsket at jeg så mer vestlig ut. Kjæresten min har også mørke trekk. Har begynt å tenke at jeg heller vil at faren til de fremtidige barna mine skal ha lyse trekk slik at barna mine får et mer vestlig utseende, selv om jeg er glad i kjæresten min. Man kan forsvare dette ønsket med at folk som bor i vesten har det lettere når de har et vestlig utseende, slik at det på en måte er til barnets beste, men jeg tror det egentlig kommer av at jeg pga lært samfunnsstrukturell rasisme synes blåøyde er penere og på et eller annet plan bedre mennesker. Disse tankene gjør så vondt, jeg skammer meg over dem, og jeg vil ha en slutt på dem.

Kvinne (22)
Sosionom svarer
Hei

Det gjør inntrykk å lese det du skriver om dine tanker og følelser knyttet til ditt utseende og hudfarge. Dine refleksjoner viser at du er svært innsiktsfull både når det gjelder deg selv som person, men også som individ i en større samfunnskontekst. Du er tøff som deler dine tanker selv om du kjenner på skamfølelse knyttet til dem. 

I samfunnet kan en bli utsatt for både direkte og mer subtile signaler som er rasistiske. Vi vet at det å bli utsatt for minoritetsstress, kan være nedbrytende over tid og påvirke hvordan en ser på seg selv. Det kan også høres ut som at du bærer på en dobbel skam, ved at du både kjenner på skamfølelse knyttet til følelsen av være annerledes og skamfølelse over at du har disse tankene. Med det sagt, har du ingen skyld i at du kan ha internalisert de direkte og- eller subtile rasistiske holdningene som finnes i samfunnet. Du er faktisk bevisst på hva dette handler om. Kan du derfor se på dette som en mulighet til å velge hvorvidt dette skal styre dine valg i fremtiden?  

Et innspill knyttet til valgmuligheter er å tenke over hva du ønsker å omgi deg med, for eksempel hvilke idealer du ønsker å eksponere deg selv for i hverdagen. Et eksempel kan være hvordan du påvirker omgivelsene i det digitale rommet: Hvem følger du på Instagram eller andre sosiale medier? Kanskje du kan finne personer å følge med ikke-vestlig utseende som er inspirerende og vakre? Det samme gjelder hvilke filmer eller serier du ser.  På denne måten kan du kanskje åpne opp for en større fleksibilitet på hva som er vakkert og hva som er gode kvaliteter ved mennesker. Du kan også kanskje oppsøke andre med lignende erfaring som deg selv og eventuelt finne arenaer hvor det er mulig å dele dine tanker og følelser (nettforum, blogg etc.).

Hvis du ønsker noen å snakke med om dine tanker, eksempelvis rådgiver eller psykolog, er du velkommen til å undersøke samtaletilbud i din samskipnad.

Hilsen sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?